Metsäläisen tarina

Olen Teijo Haapakoski, erä- ja luonto-opas, koskivenekippari ja melonnanohjaaja, mutta miten kaikki kävikään?

Erä- ja luonto-opas Teijo Haapakoski Kapeenkoskella rumpuineen.
Kuva: Mikko Suutala

Työskentelin rapiat 30 vuotta ilmavoimissa lentokonemekaanikon erilaisissa tehtävissä. Vastuuntuntoni ja asiakaspalvelutaitoni pääsivät oikeuksiinsa, kun huolehdin sekä lentokoneista että matkustajistamme. Opettelimme myös selviytymään onnettomuustilanteissa: mukana olevilla välineillä ja soveltamalla piti selvitä pudonneesta koneesta tienvarteen kaikissa olosuhteissa, myös Lapissa. Ravinto hankittiin luonnosta, ja siinä auttoivat myös enoni opetukset nuorelle metsä- ja kalamiehelle.

Pieni partiopoika oli lähdössä ensimmäiselle kunnon vaellukselle Norjan Skibotteniin 1975. Matka oli tienattu voittamalla Mammuttivartiolla lippukunnan mestaruus partiotaidoissa. Vähän jännitti, mutta edessä oli loistava tulevaisuus. Vuodet partiossa opettivat minulle vaellustaitoja ja vastuuntuntoa. Kavereista opittiin pitämään huolta. En arvannutkaan, että noista kavereista tulisi myöhemmin asiakkaitani, joiden retkien onnistuminen on minulle, eräoppaalle, pääasia.

Työn ohessa tekemäni Metsätalousyrittäjän ammattitutkinto avasi lopullisesti silmäni. Saman koulun pihalta lähti aamuisin erä- ja luonto-opasopiskelijoita luontoon oppimaan. Tuohon porukkaan minäkin halusin. Kun työni ilmavoimissa oli tehty, se tuli mahdolliseksi. Hakeuduin ja pääsin opiskelemaan Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistoon erä- ja luonto-oppaaksi. Myöhemmin laajensin opintojani myös yrittäjäpuolelle.

Kummankin ammattitutkinnon sain valmiiksi keväällä 2017, ja samaan aikaan perustin myös yritykseni.

Opiskeluissani huomasin kuinka paljon hyötyä on ollutkaan aikaisemmin opituilla taidoilla. Partio- ja ensiaputaidot, kielitaito, liikkuminen luonnossa, asiakkaista huolehtiminen ja paljon muutakin, mitä elämänrinkkaani olikaan kertynyt. Silti en tuntenut olevani vieläkään valmis. Haluan oppia lisää luonnonyrteistä ja kasveista, tehdä hyvää ruokaa luonnossa. Lisäksi koskiveneenkuljettajana voin viedä asiakkaani turvallisesti koskiin ja vuokraveneenkuljettajana muihinkin vesiin.

Matkani erä- ja luonto-opas yrittäjänä on alkanut. Haluaisin ottaa sinutkin mukaan reissuilleni, Teijo Haapakoski

Erä- ja luonto-opas Teijo koskiveneessä.
Melonnanohjaaja ja koskiveneenkuljettaja Teijo Haapakoski työpaikallaan Kapeenkoskella, Äänekoskella. Kuva: Mikko Suutala
Erä- ja luontopalvelut Teijo Saanan rinteellä.
Erä- ja luonto-opas Teijo Haapakoski Saanan rinteellä Kilpisjärvellä.
Kuva: Heimo Lamberg